Bahaya campuran minuman alkohol dan minuman tenaga

Dalam satu kajian yang diterbitkan oleh The Journal of Adolescent Health yang dibuat oleh sekumpulan penyelidik dari sebuah Institute for Social Research at the University of Michigan telah mendapati bahawa campuran minuman beralkohol dan minuman tenaga adalah sangat memudaratkan kepada kesihatan dan terdedah kepada risiko2 penyakit yang serius. Kajian ini dilaksanakan dikalangan pelajar2 kolej (kes kajian di luar negara) yang gemar meminum kedua-dua jenis minuman ini samada di ambil secara berasingan pada hari yang sama atau diambil secara serentak. Kesan pengambilan minuman ini mendorong seseorang untuk minum pada kadar yang berlebihan yang akhirnya menjadikan satu tabiat minum yang tidak baik.

Menurut kajian tersebut, kesan pengambilan minuman itu dalam jangka masa panjang akan mengakibatkan kadar alkohol dalam badan meningkat secara mendadak. Walaubagaimanapun maklumbalas yang diterima daripada pengguna tersebut adalah sebaliknya, yang menurut mereka kesan daripada campuran minuman tenaga itu telah menyebabkan mereka mengurangkan pengambilan alkohol tetapi hakikatnya tanpa mereka sedari mereka telah pun mengambil alkohol pada kadar yang berlebihan dan betapa teruknya kesan negatif dalam diri mereka, apatah lagi mereka masih dalam usia yang masih muda!

Antara faktor golongan pelajar suka mengambil minuman campuran ini adalah kerana mereka kadangkala memerlukan tenaga tambahan untuk lebih fokus di dalam kelas dan menyiapkan tugasan2 yang menuntut perhatian yang bukan sedikit.

Okay, itu kes kajian di luar negara. Bagaimana agaknya adik2 pelajar2 kita di Malaysia survive dengan student life ya? Saya sendiri pernah menjadi sebahagian daripada mereka, tetapi saya survive juga, namun mungkin saya telah ‘perah’ seluruh tenaga muda saya ketika itu, jadi di usia pertengahan 30-an nie rasa macam da ‘exhaust‘ dan kene overhaul!

Jadi, apa penyelesaian yang ada sekarang untuk adik2 pelajar sekelian?? Takkan nak ‘perah’ juga macam zaman saya?? Kalau ditakdir umur lebih panjang, bagaimana pula?

Saya kongsikan dengan anda, minuman sihat alternatif yang patut anda – adik-adik bergelar pelajar atau sesiapa saja pertimbangkan untuk keperluan tenaga segera dalam melaksanakan apa saja rutin harian anda.

INILAH DIA, SHAKLEE PERFORMANCE DRINK!

Shaklee Performance Drink

Shaklee Performance Drink

10 sebab anda patut consider minuman tenaga yang sihat ini…

  • Ia minuman tenaga yang sihat kerana bebas karbonat (gas)!
  • Ia minuman tenaga yang sihat kerana mengandungi kandungan gula yang rendah.
  • Bersifat isotonik iaitu minumam ini mempunyai jumlah kepekatan karbohidrat yang sama dengan darah kita. Kesannya ia akan mudah diserap dan sekaligus meningkatkan kadar gula di dalam darah dan impaknya- tubuh anda LEBIH CERGAS dan KURANG PENAT!
  • mengandungi formula karbohidrat iaitu ‘Opticarb’ yang membekalkan tenaga secara pantas kepada pengguna.
  • Opticarb’ memberikan tenaga yang berterusan tanpa mengganggu kestabilan gula dalam darah.
  • mempunyai kadar natrium yang rendah dan mempercepat kadar penyerapan cecair (elektrolit) dalam tubuh sekaligus anda akan mengatasi masalah dahaga – KURANG HAUS!
  • mengandungi paras gula yang optimum maka proses penyembuhan akibat kecederaan otot dapat dipercepatkan.
  • sangat sesuai diminum buat mereka yang berpuasa supaya kita tidak mengalami rasa haus melampau sepanjang hari berpuasa.
  • Sebagai pengganti kepada minuman isotonik lain yang berkarbonat dan gula berlebihan
  • rasanya oren yang sedap, semua orang baik yang kecil mahupun dewasa pastikan sukakannya!!!

Alhamdulillah, minuman ini menjadi kegemaran ahli keluarga saya, rasa enjoy menikmati kehidupan ini sebagaimana sepatutnya. Syukur atas nikmat ini…:)

Selain daripada minuman tenaga di atas, Shaklee juga menawarkan set tenaga untuk kesihatan secara menyeluruh. Hubungi saya untuk maklumat lanjut atau apa sahaja pertanyaan tentang pemakanan dan produk-produk Shaklee. Nak tanya tips2 best pelajar cemerlang pun boleh, In Shaa Allah boleh berjaya jika mahu.

Follow saya juga di fbticik_www.sayasukasihat.com.my

artikel kajian di atas boleh didapati menerusi www.thefix.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>