Perginya Tuan Guru yang disayangi

tenang_www.sayasuka.sihat.com.myTnGuru_www.sayasuka.sihat.com.my

Assalamualaikum wbt,

Salam penghulu segala hari, salam kasih dan salam kerinduan, tentunya buat Allahyarham Tuan Guru Nik Abdul Aziz bin Nik Mat. Sungguh ia satu berita yang sungguh menyayat hati dan penuh kesayuan…Negara benar-benar terkesan dengan kehilangn seorang pemimpin dan seorang ilmuwan islam yang banyak berjasa…

Alhamdulillah, Allahyarham menghembuskan nafas terakhir beliau tepat jam 9.45 malam, meninggal dunia pada malam penghulu segala hari, malam jumaat dan ia merupakan tanda-tanda Husnul Khotimah.

Saya suka ingin berkongsi dengan para pembaca, tanda-tanda Husnul Khotimah.

Apakah ia?

Kematian merupakan suatu hal yang telah ditakdirkan oleh Allah SWT. Setiap makhluk pasti akan kembali kepada-Nya. Dan setiap muslim yang beriman tentunya ingin kembali ke pangkuan Illahi dalam kondisi yang baik dan mendapat keredhaan Allah SWT, atau ‘Husnul Khotimah’. Sebagai makhluk ciptaan-Nya kita hanya mampu berdoa kepada Allah SWT agar diberikan akhir yang baik pada hidup kita di dunia. Allah SWT telah menetapkan tanda-tanda husnul khotimah. Berikut ini adalah tanda-tanda husnul khotimah serta golongan-golongan yang akan mendapatkannya:

1. Mengucapkan Kalimah Syahadat Ketika Wafat

Rasulullah bersabda, ”Barangsiapa yang pada akhir kalimatnya mengucapkan “Laa ilaaha illallah” maka ia dimasukkan ke dalam syurga.” (HR. Hakim)

2. Ketika Wafat Dahinya Berkeringat

Hal ini berdasarkan hadits dari Buraidah Ibnul Khasib, adalah dahulu ketika Buraidah di Khurasan, menengok saudaranya yang tengah sakit, namun didapatinya ia telah wafat, dan terlihat pada jidatnya berkeringat, kemudian ia berkata,”Allahu Akbar, sungguh aku telah mendengar Rasulullah bersabda: “Matinya seorang mukmin adalah dengan berkeringat dahinya.” (HR. Ahmad, AN-Nasai, at-Tirmidzi, Ibnu Majah, Ibnu Hibban, Al-Hakim dan ath-Thayalusi dari Abdullah bin Mas’ud)

3. Wafat Pada Malam Jumaat

Rasulullah saw bersabda: “Tidaklah seorang muslim yang wafat pada hari jumaat atau pada malam jumaat kecuali pastilah Allah menghindarkannya dari siksa kubur.” (HR. Ahmad)

4. Mati Syahid Dalam Medan Perang dan Berjuang di Jalan Allah

Hal ini terdapat dalam firman Allah swt: “Janganlah kamu mengira bahwa orang-orang yang gugur di jalan Allah itu mati, bahkan mereka hidup disisi Tuhan-Nya dengan mendapat rezeki, mereka dalam keadaan gembira disebabkan karunia Allah yang diberikanNya kepada mereka dan mereka bergirang hati terhadap orang-orang yang masih tinggal dibelakang yang belum menyusul mereka bahwa tidak ada kekawatiran terhadap mereka dan tidak pula mereka bersedih hati. Mereka bergirang hati dengan nikmat dan karunia yang besar dari Allah dan bahwa Allah tidak mensia-siakan pahala orang-orang yang beriman.” (Ali Imran:169-171)

…Selain itu, terdapat pula dalam satu hadis menyatakan sebagai berikut:

Rasulullah SAW bersabda: “Bagi orang yang mati syahid ada 6 keistimewaan iaitu: diampuni dosanya sejak mulai pertama darahnya mengucur, melihat tempatnya di dalam syurga, dilindungi dari azab kubur, dan terjamin keamanannya dari malapetaka besar, merasakan kemanisan iman, dikawinkan dengan bidadari, dan diperkenankan memberikan syafa’at bagi 70 orang kerabatnya.” (HR. at-Tirmidzi, Ibnu Majah, dan Ahmad)

Seorang sahabat Rasulullah SAW berkata: “Ada seorang laki-laki datang kepada Rasulullah dan berkata: Wahai Rasulullah mengapa orang mukmin mengalami fitnah di kuburan mereka kecuali yang mati syahid? Beliau menjawab: Cukuplah ia menghadapi gemerlapnya pedang di atas kepalanya sebagai fitnah.”  (HR. an-Nasai)
Rasulullah SAW seterusnya bersabda: “Barang siapa yang memohon mati syahid kepada Allah dengan sungguh-sungguh, maka Allah akan menyampaikannya derajat para syuhada sekalipun ia mati diatas ranjangnya.” (HR. Imam Muslim dan al-Baihaqi)

5. Wafat Kerana Tenggelam Serta Kerana Penyakit Tertentu seperti Kolera, Tuberculosis (TBC), dan Busung Perut

Rasulullah SAW bersabda: “Mati di jalan Allah adalah syahid, dan perempuan yang mati ketika tengah melahirkan adalah syahid, mati kerana terbakar adalah syahid, mati karena tenggelam adalah syahid, mati kerana penyakit TBC adalah syahid, dan mati kerana penyakit perut adalah syahid.” (HR.Thabrani)

Dari Hafshah binti Sirin bahawa Anas bin Malik berkata: “Bagaimana Yahya bin Umrah mati? Aku jawab: “Kerana terserang penyakit kolera.” ia berkata: Rasulullah telah bersabda: penyakit kolera adalah penyebab mati syahid bagi setiap muslim.” (HR. Bukhari, ath-Thayalusi dan Ahmad)

Aisyah bertanya kepada Rasulullah SAW tentang penyakit kolera. Lalu beliau menjawab; “Adalah dahulunya penyakit kolera merupakan azab yang Allah timpakan kepada sesiapa saja yang dikehendaki-Nya kemudian Dia jadikan sebagai rahmat bagi kaum mukmin. Maka tidaklah seorang hamba yang dilanda wabak kolera lalu ia menetap dikampungnya dengan penuh kesabaran dan mengetahui bahawa tidak akan menimpanya kecuali apa yang Allah tetapkan baginya pahala orang yang mati syahid” (HR. Bukhari, al-Baihaqi dan Ahmad)

6. Perempuan yang Wafat Kerana Melahirkan Anak

Dari Ubadah ibnush Shamit ra bahwa Rasulullah SAW menjenguk Abdullah bin Rawahah yang tidak bisa beranjak dari pembaringannya, kemudian beliau bertanya : “Tahukah kalian siapa syuhada dari ummatku?” Orang-orang yang ada menjawab: “Muslim yang mati terbunuh” Beliau bersabda: “Kalau hanya itu para syuhada dari ummatku hanya sedikit. Muslim yang mati terbunuh adalah syahid, dan mati kerana penyakit kolera adalah syahid, begitu pula perempuan yang mati karena bersalin adalah syahid (anaknya yang akan menariknya dengan tali pusatnya kesyurga).” (HR. Ahmad, Darimi, dan ath-Thayalusi)

7. Wafat Kerana Mempertahankan Harta Dari Perompak

Rasulullah SAW bersabda, “Barangsiapa yang mati kerana mempertahankan hartanya adalah syahid.” (HR. Bukhari, Muslim, Abu DAud, an-Nasa’i, at-Tirmidzi, Ibnu Majah, dan Ahmad)

Abu Hurairah berkata, seorang laki-laki datang kepada Rasulullah SAW seraya berkata: “Ya, Rasulullah, beritahukanlah kepadaku bagaimana bila ada seseorang yang datang dan akan merampas hartaku” Beliau menjawab: “jangan engkau berikan”  Ia bertanya; bagaimana kalau ia membunuhku? Beliau menjawab: Engkau mati syahid. Orang itu bertanya kembali; Bagaimana kalau aku yang membunuhnya? Beliau menjawab:  ia masuk neraka.” (HR. Imam Muslim, an-Nasa’i dan Ahmad)

8. Mati Dalam Membela Agama dan Jiwa

Rasulullah saw bersabda: “Barangsiapa mati terbunuh dalam membela hartanya maka ia mati syahid, dan siapa saja yang mati dalam membela keluarganya maka ia mati syahid, dan barang siapa yang mati dalam rangka membela agama (keyakinannya) maka ia mati syahid, dan siapa saja yang mati mempertahankan darah (jiwanya) maka ia syahid.” (HR. Abu Daud, an-Nasa’i, at-tirmidzi, dan Ahmad)

9. Orang Yang Selalu Mengerjakan Amal Soleh Hingga Akhir Hidupnya, Termasuk Meninggal Dalam Keadaan Sedang Menjalankan Ibadah Kepada Allah SWT.

Dari Ali bin Abi Tholib ra, dia berkata : “Suatu hari saya akan menunaikan solat subuh di masjid bersama Rasulullah SAW, tapi di tengah jalan aku bertemu dengan seseorang yang sudah renta juga hendak ke masjid untuk menunaikan solat subuh, aku terus berjalan di belakangnya, dan ketika kami berdua sampai di masjid ternyata solat berjamaah sudah usai, akhirnya aku solat subuh berjamaah dengan kakek itu, dan ketika aku salam tahiyyat akhir si kakek tetap bersujud dan ternyata si kakek telah meninggal dunia, lalu para sahabat bertanya kepada Rasulullah SAW, “Ya Rasulullah, bagaimana keadaan kakek ini di akhirat?” Rasulullah SAW menjawab, “Dia masuk syurga” (HR Ahmad & Daruqutni)

10. Ketika Wafat, Wajahnya Terlihat Tenang, Damai, dan Tersenyum Seolah-olah Ia Melihat Bidadari Di Syurga

Dari Abu Darda ra, Rasulullah SAW bersabda: “Tidak akan keluar ruhnya seorang mukmin sampai dia melihat tempatnya di syurga, dan tidak akan keluar ruhnya seorang kafir sampai dia melihat tempatnya di neraka” (HR Al-Baihaqi)

Info di atas diambil dari cahayaislam.wordrpress.com

Allahuakbar, moga-moga kita semua juga tergolong dalam kalangan yang mendapat Husnul Khotimah. Marilah kita sama-sama mengangkat tangan doakan Allahyarham Tuan Guru Nik Aziz, semoga rohnya dicucuri rahmat Illahi dan ditempatkan di kalangan para solihin.

Al-Fatihah.

Tn Guru_www.sayasukasihat.com.my   wajah_www.sayasukasihat.com

Faz Zee Yana

SID 908056

Follow kami juga di  fbticik_www.sayasukasihat.com.my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>